top of page

AANBOD

De Vlaamse Ardennen kan je op verschillende manieren ontdekken: te voet, met de fiets (een e-fiets is een absolute aanrader….), met de wagen en met de autobus.

 

Voor een rondleiding dien je toch minstens 2 uur uit te trekken. Een wandeling of een fietstocht kan makkelijk 3 à 4 uur duren. Ook een hele dag is mogelijk. Alle formules zijn bespreekbaar en toepasbaar op jouw gezelschap.

 

Een groep bestaat idealiter uit niet meer dan 20 personen. Voor buitenlocaties gebruik ik in de regel een geluidsversterker. Indien de groep uit meer dan 20 personen bestaat dient bekeken worden om oortjes te gebruiken. Daar kunnen we voor zorgen (mits betaling uiteraard)!

Zottegem
egmont.jpg

Zottegem ademt Lamoraal van Egmont. De onfortuinlijke graaf die in 1568 z’n hoofd verloor ligt hier “open en bloot” begraven en zijn kasteel (eigenlijk z’n tweede verblijf) is goed bewaard. Een speciaal ingerichte Egmontkamer met de gekliefde halswervel en z’n hart (of wat er van over blijft) zijn bijlange niet zo luguber als je nu zou denken…

 

Bij een wandeling in het centrum maak je ook kennis met bescheiden Art Nouveau/Art Deco, met de brouwerijcultuur en nog heel wat weetjes over dit sympathiek provinciestadje.

Oudenaarde
Oudenaarde%20stadhuis_edited.jpg

De meest “Middeleeuwse” stad van de Vlaamse Ardennen, gesticht door de Graaf van Vlaanderen in de 11de eeuw. We maken een verkennende stadswandeling langsheen een paar indrukwekkende Middeleeuwse kerken en vergapen ons aan het prachtige gotisch stadhuis uit de 16de eeuw, maar we komen ook in de moderne tijd van de industrialisatie met een goed bewaard architecturaal geheim…. En wat Keizer Karel in Oudenaarde ooit achterliet komt u natuurlijk ook te weten….

Sint-Jans-Hemelveerdegem / Sint-Martens-Lierde
Retabel van St.-Jan de Doper.jpg

Twee bijzondere dorpen met allicht de best bewaarde geheimen uit de regio. In het zandstenen Middeleeuws kerkje van Sint-Jans-Hemelveerdegem (‘Sjesjans’) bewonder je het Sint-Jansretabel, werelderfgoed als je ’t ons vraagt (maar men vraagt het ons niet…). En op een boogscheut hiervandaan de eeuwenoude Kartuizersite van Sint-Martens-Lierde met de enige Kartuizerkerk van België. Ideaal om beide sites te ontdekken per fiets of te voet (8 km).

Strijpen, ora et labora
Strijpen_schilderij_edited.jpg

Strijpen… horen we je al denken: wat is daar in hemelsnaam te zien? Je zal versteld staan van de boeiende verhalen die er in dit dorp te rapen vallen én bovendien van wat hier te zien is. Een bijzonder bedevaartspark ter ere van Sint-Antonius, de locatie van een Merovingisch ruitergraf, een subliem schilderij in de kerk met een bijzonder verhaal, een originele watermolen uit de jaren stillekes. We bezoeken dit dorp via een wandeling van 4 of 8 km.

Sentegeurens, groene smaragd aan de Zwalm
afb5.jpeg

Een unieke wandeling van 8 kilometer door Sint-Goriks-Oudenhove. Het dorp van het Kruiswater, de mysterieuze maskers, de schaatspiste, de eerste vrouwelijke burgemeester van de streek,… en bovenal een ongerept landschap met authentieke uitgestrekte kouters rondom een idyllische dorpskern.

Strijpen en Velzeke
IMG_7125.jpg

Geneeskunde doorheen de tijd…. Hoe deed men 2000 jaar geleden een besnijdenis? Of hoe werd de pest te lijf gegaan in pakweg de 16de eeuw? Daarvoor moet je in de Sint-Andreaskerk van Strijpen zijn. Wil je weten waar het eerste ziekenhuis van de brede omstreken lag? Of hoe men krankzinnige vrouwen sedert de 18de eeuw behandelde? Hiervoor nemen we een kijkje in het prachtig bewaarde klooster van Velzeke. En in het “Lourdes van Strijpen” (Knutsegem) moet je zijn voor alle andere kwaaltjes….

Flirten met de taalgrens 

flirten met de taalgrens.jpeg

Haasje over, op en onder de taalgrens… in Zuid-Oost-Vlaanderen en Henegouwen doorheen het landschap van de Vlaamse Ardennen en le Pays des Collines. Ontdek bijzondere locaties tussen Lessen en Ronse en maak o.a. kennis met de ondernemende sœur Alix de Rosoit, de angstaanjagende Quintine, weerwolven, detective Hercule Poirot, en zelfs rokkenjager Leopold II speelt een rol in ons verhaal…

Dit is een bustocht die een hele dag bestrijkt en kan afgewisseld worden met korte wandelingen, een picknick, enz…. Meer info bij uw gids.

Sente Ploone en geutelingen 
geutelingen.jpg

Een zevental kilometer bergaf en bergop doorheen het heuvelachtig Vlaamse Ardennenlandschap van Elst en Zegelsem, het geliefkoosde speelterrein voor de Flandriens. We vliegen door de bocht van Cancellara, komen te weten hoe tandpijn op “grootmoeders wijze” aan te pakken, bezoeken een paar eeuwenoude kerkjes en een hedendaags monasterium, herbeleven de avonturen van de wulpse Maria Speermalie en – als het winter is – smullen we van een lekkere geuteling.

Munkbosbeekvallei

Het ronduit prachtige natuurgebied Munkbosbeekvallei brengt ons van het ingeslapen en landelijke dorpje Dikkele, waar de H. Antonius met zijn varken nog levendig vereerd wordt (…), naar het riante kasteeldomein van het grafelijke Beerlegem. Soms kunnen we ook het kasteeldomein bezoeken. Een wandeling van ongeveer 6 km. Met de fiets maken we ook nog een ommetje langs de Munkboshoeven en langs het bijzondere kerkje van Paulatem.

Louise aan de Muziekberg

Louise Marie.jpg

Louise-Marie.... Een dorp dat er eigenlijk geen is. Men zou het eerst Willemsrode noemen, maar een Belgische koningin kreeg toch de voorkeur. Gelegen aan de voet van de Muziekbos, waar niet alleen de Bierfluiters spelen, maar waar kabouters, feeën, weerwolven, heksen en geuzen zich schuil hielden. De naam "Vlaamse Ardennen" is hier zelfs geboren (...!).

Een wandeling van een 6-tal kilometer op en over de Muziekbos, doorspekt van heel wat bijzondere verhalen en doorheen een prachtig stuk Vlaamse Ardennen. 

In de ban van Damman te Oombergen 
Oombergen.jpg

De Gentse adellijke familie Damman regeerde gedurende eeuwen over de heerlijkheid Oombergen. Onze vertrekplaatst is de Sint-Martinuskerk, hoewel de Oombergenaren vooral een boontje (of broodje) hebben voor de H. Agatha... Een wandeling van 8 km (of 10 km langs Cottem), in een dorpje waar ogenschijnlijk nooit iets gebeurde, maar deze illusie ben je na de wandeling ongetwijfeld kwijt... 

Everbeek ou Everbecq... In alle geval afgezonderd en zonderling... 
everbeek.jpg

Everbeek-Beneden, gelegen in een "put" ver van de (beschaafde) wereld en vlak op de taalgrens. Ze hebben er niet alleen rare straatnamen (Lobe, Tiep Tiap...) maar er vallen hier ook pikante verhalen te rapen... Zelfs Napoleon en Leopold II hebben iets van doen met dit vergeten dorpje, te midden van de prachtige natuur van de Vlaamse Ardennen. Ofwel te voet (8 km), ofwel met de fiets (vanuit Zottegem 40 km). 

Het verhaal van... Elene

image.png

Een op het eerste zicht 'onbelangrijk' dorpje maar met toch wel een rijke en bijzondere geschiedenis, met zelfs 2 kerken, een oude en een nieuwe. Je leert ook wapenschilden ontleden. Doorheen het "helder water" van de Molenbeek en een prachtig stuk natuur gaat het richting kasteel van Elene (of is het van Leeuwergem?). Daar bezoeken we het indrukwekkende kasteelpark met uniek lovertheater en worden we ook ontvangen door de baron en de barones in hun kasteel. Een unieke ervaring! 

Kasteel van Leeuwergem
image.png

Stap de 18de eeuw binnen in het kasteeldomein van Elene/Leeuwergem. Van de Franse tuin naar de Engelse tuin met het enige lovertheater van West-Europa. Wie zin heeft kan z'n theatrale creativiteit hier uitleven... Maar het bezoek is pas af na een bezoek aan het kasteel zelf waar we door de baron en de barones della Faille d'Huysse warm ontvangen worden. 

De Ronde van Zottegem
image.png

Met de fiets de regio in en rond Zottegem verkennen met niet enkel aandacht voor het natuurschoon maar ook hier en daar even in verwondering staan voor een bijzondere locatie, monument, gebouw, kunstwerk, etc... en intussen in het spoor van de 'Flandriens' een paar hellingen overwinnen en kinderkopjes trotseren.  

Op de loop voor Jan de Lichte

image.png

Velzeke is niet enkel bekend omdat hier een Romeinse nederzetting was of omdat hier één van de oudste kerken van Vlaanderen staat, maar ook omdat (sommige) vrouwen hier een baard hebben én omdat hier de wieg stond van Jan de Lichte. In 1723 zag hij hier het levenslicht en groeide op voor galg en rad (en dat mag je letterlijk nemen). Wie weet lopen we op de wandeling langs het Jan de Lichtepad zelfs Matteo Simoni tegen het lijf... of de H. Antonius. 

bottom of page